Buraki ćwikłowe należą do powszechnie uprawianych i chętnie spożywanych warzyw o dużym znaczeniu gospodarczym. Burak nie jest trudny w uprawie, ale jest dość żarłoczny i na glebach ubogich w składniki pokarmowe wymaga nawożenia.
Stanowisko, gleba, zmianowanie
Do dobrego wzrostu burak wymaga dostatecznej ilości światła i gleby o odczynie obojętnym o pH 6 -7,5. Gleby zakwaszone zupełnie nie nadają się do uprawy buraka i przed siewem trzeba będzie je zwapnować. Należy też pamiętać, że buraki nie znoszą też świeżego obornika. Pod ich uprawę przeznacza się gleby w drugim, a nawet trzecim roku po oborniku.
W porównaniu z innymi roślinami warzywnymi burak potrzebuje stosunkowo mało wody, mimo to w okresie przeciągającej się suszy wymaga podlewania.
Stanem alarmowym jest więdnięcie liści. Z kolei przelewanie buraka prowadzi do przerostu korzenia i pogorszenia jego smaku. Warto pamiętać, że buraki, jeżeli więdną z braku wody, podlewa się z umiarem.
Ze względu na możliwość porażenia przez choroby nie uprawia się buraka po nim samym, a także po buraku liściowym i szpinaku częściej niż co 4 lata. Dobrym przedplonem dla buraka są cebula, ogórki, pomidory, warzywa strączkowe i zboża.
Nawożenie mineralne buraka ćwikłowego w ogródku przydomowym
W uprawie na skalę towarową dawki nawozu płynnego uniwersalnego ustala się na podstawie analizy chemicznej gleby. Inaczej rzecz się ma w przypadku uprawy buraka na własne potrzeby. Wtedy wystarczy pamiętać, że burak nie znosi:
- gleby zakwaszonej
- gleby podmokłej
- świeżego obornika
Jeżeli gleba jest kwaśna, trzeba ją zwapnować, ale należy zrobić się to z wyprzedzeniem i nigdy bezpośrednio przed siewem. Najlepiej uczynić to jesienią. Nigdy też nie stosuje się jednocześnie nawozu wapniowego i obornika, bo prowadzi to do dużych strat azotu.
Buraki są bardzo wrażliwe na niedobór boru, co objawia się zamieraniem liści sercowych. Dlatego na glebach ubogich w bor przed siewem buraka stosuje się nawóz borowy w ilości 50 gr na 10 m kw.
Następnie w 7 lub 8 tygodni po wschodach zasila się buraki nawozem wieloskładnikowym z zawartością azotu, magnezu i potasu. Zawsze trzeba stosować się do wskazań producenta nawozu i prowadzić nawożenie zgodnie z instrukcją. Szczególnie niebezpieczne jest przenawożenie azotem, który może kumulować się w korzeniu, ponadto źle wpływa na smak i obniża wartość przechowalniczą buraka.
Buraki ćwikłowe dobrze reagują na nawożenie mineralne, ale trzeba pamiętać, że ten rodzaj nawożenia stosuje się jako uzupełnienie nawozów organicznych. Bo chociaż burak jest rośliną o niewielkich wymaganiach uprawowych, to jednak buraki najlepiej plonują na glebach w dobrej kulturze. Ich miąższ przybiera wtedy kolor czerwonego wina, a ich smak jest wyborny.